Te zien in Bonnefantenmuseum Maastricht

Jacques & Miny Defauwes

Orthopedisch schoenmaker Jacques Defauwes en zijn vrouw Miny Defauwes-Bovens leren de Bergense kunstenaar Jaap Mooy (1915-1987) begin jaren tachtig kennen via de Limburgse schilder Lei Molin (1927-1990). Al snel ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Het echtpaar voelt zich aangetrokken door Mooys vermogen morele en spirituele zaken onder woorden te brengen; zijn sociale bewogenheid en politiek engagement.

Jaren van intense omgang met de flamboyante alleskunner Mooy blijken vormend voor het echtpaar Defauwes dat in de loop der jaren hun collectie uitbreidt met opvallende tegendraadse werken van hedendaagse kunstenaars uit binnen en buitenland.

Ook is Jacques Defauwes initiator en langdurig drijvende kracht geweest achter de Parkstad Limburg Prijs voor jong talent en treden hij en zijn vrouw regelmatig op als opdrachtgever voor kunstenaars.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling Verzameling Jacques & Miny Defauwes neemt de vriendschap en de jarenlange briefwisseling tussen het echtpaar en Jaap Mooy als leidraad. Aan de hand van een selectie werken van Jaap Mooy en werken van hedendaagse kunstenaars uit de Defauwes collectie, wordt een verrassende blik geworpen op de eigenzinnige collectioneurs.

In de tentoonstelling is onder andere te zien: sculpturen van Guillaume Bijl, Antonia Carrara, Knopp Ferro, Mehdi-Georges Lahlou, Andrei Roiter en Simon Schubert, installaties van Jeroen van Bergen, Jos Berkers, Les Deux Garçons, Jårg Geismar, Kristian Kozul,Tracey Snelling en Kris Vleeschouwer, fotografie van Michael Ackerman en Katharina Sieverding, en werken op papier van Jasper de Beijer, Jonathan Callan, Hadassah Emmerich, Alexander Gorlizki, Georg Herold en Lei Molin.

Aanleiding van de tentoonstelling is de monografie Noord West – Zuid Oost. Jaap Mooy, de kunstenaar en zijn verzamelaar, die Jacques en Miny Defauwes in eigen beheer hebben uitgegeven. De publicatie bevat teksten van Catharien Romijn, conservator DSM Art Collection en tevens gastcurator van deze expositie, Cees de Boer onafhankelijk curator en publicist en Hans den Hartog Jager, schrijver en kunstcriticus. Guy Molin maakte de film over het echtpaar Defauwes die tijdens de tentoonstelling is te zien.

Monografie Noord West – Zuid Oost. Jaap Mooy, de kunstenaar en zijn verzamelaar
isbn 978-90-5330-897- 4. Uitgever: Schilt publishing & Gallery www.schiltpublishing.com. Formaat: 23 x 29 cm (staand) Gebonden in half-linnen band, 368 pages inclusief uitklappers met ca. 250 illustraties in full colour Ontwerp: Kummer & Herrman. Prijs: €50. Speciale editie van 50 stuks met tekening.

Meer informatie? Bekijk dan de website van Bonnefantenmuseum Maastricht.

 

Foto: Bram Tackenberg.

×

Comments are closed.